2008-06-27

Mellanmål...

eller skall man kanske i detta sammanhang särskriva till mellan mål? Nu när man håller på att återhämta sig från de spännande semifinalerna i Avfalls/fotbolls EM så kan det ju passa bra med en banan för att återhämta lite energi. Skalen går ju inte förlorade heller om man gör biogas av dem. Vet du hur många bananer genomsnittspersonen i Sverige äter på ett år? Ca 100 stycken, inte undra på att man anser apan vara vår närmaste släkting! Eftersom du i ett tidigare inlägg redan läst att 1000 bananer kan ta dig nästan 10 mil så räknar du snabbt ut att varje person varje år i snitt trycker i sig 10 000 meter bananer (uttryckt i biogasekvivalenter då förstås).

Så ha nu en trevlig helg och halka inte på några bananskal!

2008-06-23

EM slutspelet fortsätter

...fast vi inte längre är med (tänk att inte världen slutar fungera fast Sverige åker ut). Det tog några dagar att hämta sig från tjocksmockan från Ryssarna men nu är vi tillbaks! Vi kunde ju inte undanhålla er den fortsatta avfallsdramatiken i slutspelet. Ryssarna chockade ju inte bara oss utan även Nederländerna och kanske skall man inte undervärdera betydelsen av outnyttjad potential jämfört med redan väl fungerande system?

Så då tar vi oss istället an TT-matchen (Tyskland-Turkiet alltså). Frågan är skall Turkiet slå till än en gång på övertid? Beskedet kommer snart i en TV nära dig... under tiden har vi nöjet att presentera sammanfattningen av avfallsmatchen.

Som synes är Tyskland starkast på de flesta lagdelarna, på deponifronten är de så starka så vi vågar oss på att dela ut ett gult kort för filmning. Riktigt så låga deponinivåer tror vi inte att de har, lite olovlig dumpning och lite trollande med knäna vad gäller klassificering av deponirest från MBT-anläggningar skulle kunna förklara en del av detta fenomen. Tysklands miljöminister har däremot sagt att till 2020 ska deponering vara 0 kg per invånare och år.

Resultatet i avfallskampen? 14 bratwurstar till Tyskland med ett minus i kanten för dålig etik (filmningen) och 4 kebab till Turkiet. Tyskland är därmed färdiga för EM final. Imorgon ser vi om det även gäller fotbollen...

2008-06-22

Jakten på återvinning i Tyskland, rapport från helgen

"En vän" var i Tyskland i helgen och råkade besöka en trevlig festival och hade följande att rapportera:

Glädjande nog börjar en av världens största biltillverkarländer att verka för återvinning av bilar. Det hela är mycket enkelt. Ta en lite halvdan bil, återvinn den bästa delen av den och tadam, en ny fräck släpkärra!!! Återvinning rocks! Dessutom garanteras en hel del uppmärksamhet.

Det noterades också på en gång avsaknad av skräp på gator och torg. Fantastiskt. Anledningen till detta fenomen var att det inte fanns en enda engångsartikel i syne under denna festival. Alla glas, tallrikar och bestick var belagda med pant på 1 € vilket gjorde att alla snällt lämnade tillbaka sina använda glas och tallrikar. Mycket bra! Vi lovar att återkomma med återvinningsstatistik för detta land, bilåtervinningen lär dock vara ohotad. Betyg 5 weissbier.

2008-06-19

Vill du göra en miljöinsats och samtidigt spara lite pengar?

Tja kommentarer om matchen igår kommer ju mest sluta med gravöl så de låter vi bli. Istället läste jag om ett gott initiativ i en av våra större kvällstidningar. En kajakuthyrningsfirma i Stockholm ger dig halva kajakhyran tillbaks om du under turen ser till att plocka upp en del av det skräp som flyter omkring i vattnet. Mycket gott initiativ tycker vi och utser dem till dagens/veckans miljöpärla. TV- klippet kan ni se här. Och för övrigt är det helt ok att plocka upp skräpet även om man inte ser någon direkt ekonomisk vinning utav det hela :)

2008-06-18

Ikväll hettar det till i EM slutspelet

så är det då dags, ikväll avgörs det Svenska fotbollslandslagets fortsatta öde i detta EM slutspel. En direkt avgörande match mot Ryssland skall förhoppningsvis leda till avancemang till det "riktiga" slutspelet.

Vår vana trogen tänkte vi ju göra en prognos utifrån avfallsperspektivet och satte därför vår eminente statistikansvarig på att gräva fram lite underrättelseinfo från den store jätten i öst. Det visade sig vara en besvärlig uppgift då våra specialanpassade signalspaningsfilter direkt från FRA fångade upp en massa desinformation. När Bable Fish hade översatt de ryska samtalen ramlade det ut följande information från en högläsning ur Pravda. "Nästan 7 miljarder ton hushållsavfall genereras varje år i Ryssland varav 6 miljoner ton bara i Moskvaregionen (upp till 350 kg avfall/person)". Detta är ett typiskt exempel på en klassisk desinformationstaktig som härstammar från KGBs storhetstid under kalla kriget. I Moskva bor det 11 miljoner innevånare och om man antar att varje ryss genererar 350 kg avfall så skulle det bli 3,85 miljoner ton avfall. Med en viss felräkning och mycket god vilja så ligger det ju i paritet med de 6 miljoner tonen som pratades om. Betänker man sedan att Ryssland har drygt 140 miljoner invånare och försöker göra samma beräkning kan man bara konstatera att den ansvarige för siffran 7 miljarder ton borde lämna in kulramen för garantireparation (livstids garanti på sådana produkter).

Ur en något mer tillförlitlig källa om situationen i Petrazavodsk (och nej fonetisk skrift bifogas inte utan det blir tungvrickartävling under kvällens match) ser det ut som att i princip allt avfall idag går till deponi men att man har ambitionen att sortera ut och materialåtervinna 25-30 %. Från samma källa framgår det att runt 8,5 % av hushållsavfallet utgörs av glas.

Efter att frenetiskt ha rivit sitt hår i frustration över svårigheterna att orientera sig igenom de insamlade data sammanställde dock statistikgurun till slut följande tabell med assistens från desinformationsavdelning i den grafiska utformningen:


Som synes har vi att göra med en avfallsnation som till och med skulle få England att vara stolta över sin avfallshantering... För er som vill ha ett visst förtydligande av de olika delbetygen så kommer här en kortare motivering av en del betyg. Avfallsmängderna väljer vi att tro på 350 kg/person då det ligger i linje med de lägre nivåer som de forna öststaterna i Europa också uppvisar. Materialåtervinning finns det enligt den första (o)tillförlitliga Pravdakällan (eller om det var Bable Fish som hade översättningsproblem) fyra anläggningar för i Ryssland (om de fungerar eller inte) men efter granskningen av uppgifterna från staden med det svåruttalade namnet så ges en flaska för planering och goda intentioner. Trots fjärrvärme och mängder med avfall har man idag oss veterligen inga fungerande förbränningsanläggningar vilket resulterad i en kryssad Smirnoff... Deponering till 100 % kan ju inte betyda något annat än samma betyg som föregående område. Med 8,5 % glas i soporna bedömer vi dock utsikten och potentialen för glasåtervinning i landet som mycket stor vilket får tydliggöras med 5 flaskor.

Sammanlagt Ryssland 8 flaskor, Sverige 26. Hur det går i matchen ikväll? Vi tror på avancemang för Sverige för en vidare spännande avfallsmatch mot EM slutspelets hittills mest dominerande lag, Holland. Go Daniel, go go go!

OBS: med tanke på osäkerheten i statistikkällorna bör inte siffrorna citeras i seriösa sammanhang och FRA skall inte heller lastas för misslyckandet i informationsinhämtandet då deras filter mer var anpassade till fraser som "Hur man får en västtysk ubåt att se ut som en rysk ubåt" och annat mer väsentligt för rikets säkerhet...

To be continued...

eftersom statistikansvarig nu är tillbaks på kontoret föreligger en febril aktivitet i radiospaningen för att försöka snappa upp statistiken från Ryssland inför kvällens avgörande gruppspelsmatch (säg inget till FRA bara)... uppdateringar kommer under dagen.

2008-06-17

Visste ni att...


det producerades lika mycket el från avfall under 2007 som det gjorde från vindkraften? Undrar du hur mycket som producerades? Under 2007 var det 1500 GWh vilket motsvarar hushållsel till nästan 250 000 normalvillor.

Bilden kommer från Svensk Vindkraftförenings hemsida.

2008-06-16

Vi har svaret på varför England inte är med i EM

Det beror på att England är en av de absolut sämsta länderna i EU på att återvinna, så dom blev helt enkelt diskvalificerade. Statistiken talar för sig själv. Vi fick förresten höra på Avfall Sveriges årsmöte att det är mer lönsamt för miljön att köpa få men dyra handväskor än många och billiga (jippi!!!) Det gör så att inte bara David utan också den mest kända WAG*:en Victoria Beckham blir diskad. Hon köper nämligen både dyra och många handväskor... 
Siffrorna är i kg/person. 



Den observante läsaren noterar att England faktiskt slår Grekland i avfallskampen. Men nu råkar Grekland vara direktkvalificerade till lilla fotbolls EM i egenskap av regerande mästare. I avfalls EM ligger dom hopplöst sist i gruppen och var aldrig aktuella för huvudtävlingen. Så man skulle kunna säga att det var Grekland som snodde Englands mästerskapsplats- å andra sidan skulle man lika gärna kunna säga att ingen av dem förtjänade att vara där.

* WAG=Wife and girlfriend. Engelsk press myntade detta begrepp under fotbolls VM i Tyskland. 

2008-06-12

EM gruppspelet i avfallshantering fortsätter

När förra sopmatchen mot Grekland gick så bra så fortsätter vi av bara farten fighten mot lördagens motståndare Spanien.



En klar 4-0 seger för Sverige vilket innebär avancemang från gruppspelet! Materialåtervinningsmatchen var oväntat jämn medan Sverige utklassade motståndet i övriga moment. Nu är det upp till dig Ibra!

Världens bästa Gubbe!

Så är den då äntligen här, den efterlängtade röda, söta, svenska jordgubben... eller ja den har ju faktiskt varit här någon vecka nu och en förslår ju faktiskt inte speciellt långt. De svenska odlarna trollar fram cirka 15 000 000 kg jordgubbar varje år ur sina land och under högsäsong är vi självförsörjande på jordgubbar och behöver inte förlita oss på de rödmålade sakerna utan smak som importeras under namnet jordgubbar övriga tiden på året. För er som minns en gammal TV-reklam "Pommac växa inte på träd" så finns det faktiskt jordgubbsträd- dock är de inte släkt med jordgubbarna utan med blåbär! Vill ni har mer information om jordgubbar och andra bär finns det en trevlig hemsida www.svenskajordgubbar.se som inehåller lite matnyttigt (ja bland annat en del delikata recept).

Nu undrar ju den nyfikne vad tusan en lovsång till Gubben gör på en avfallsblogg??? Är inte det självklart? Av 15 000 000 kg jordgubbar blir det ca 30 000 000 (miljoner för er som förlorade räkningen på nollorna) små kartonger som ni givetvis sorterar rätt efter att ha avnjutit innehållet? Sommaren är här- länge leve sommaren!

2008-06-11

22 000 000 000...


Foto:www.fotoakuten.se

Ja det är dagens siffra, även om många kanske tyckte att det skulle vara 10 (Zlatans tröjnummer) efter gårdagens match. Så många kronor (22 miljarder) beräknas avfallsbranschen lägga ner i investeringar i ny behandlingskapacitet mellan 2000-2012 för att klara att ta om hand all det som tidigare slängdes på soptippen. Alla dessa pengar för att vi skall kunna få ut så mycket nyttigheter som möjligt av era sopor. Det kostar att ligga på topp!

2008-06-10

EM gruppspel i avfallshantering...


Såhär i EM-tider kunde vi ju inte låta bli att jämföra våra styrkor mot kvällens EM-motståndare i en inofficiell landskamp i avfallshantering. Matchen är alltså mellan Grekland (och ja flaggan är medvetet spegelvänd då duellanter alltid skall börja med ryggarna mot varandra). I tabellen hittar ni uppgifterna om avfallshanteringen- allt är relaterat i kg/invånare.




Badabadabadam..... Sverige ror hem matchen med klara 3-1, där det på behandlingsfronterna egentligen snarast fick liknas Walk-over. Nu hoppas vi det slår an stämningen för kvällens match också. Heja Sverige!

2008-06-09

Konsumtion en miljöfråga?


Paneldebatt under årsmötet med:
Ebba von Sydow, Veckorevyn
Ulrika Holmberg, Handelshögskolan i Göteborg
Johan Frycklund, Svenskt Näringsliv
Tomas Ekvall, IVL
Bo Ekman, Tällberg Foundation

Det var en fråga som besvarades med ett rungande ja av alla deltagarna i paneldebatten under årsmötets andra dag i Falun. Inledningsvis hade paneldeltagarna gett sin syn på konsumtion och i vissa fall dess koppling till klimat och andra miljöeffekter. På den direkta frågan var det dock ingen som tvekade- klart det är en miljöfråga. Hur den sedan skall lösas är sedan en helt annan femma. Där gick åsikterna isär ganska rejält. Åsikter såsom att man skulle arbeta mindre och därmed få mindre pengar att spendera (vilket uppvägs av den ökade livskvalitén) presenterades från ett håll, mindre men dyrare konsumption och mer tjänstekonsumtion var andra tankar som presenterades. Problematiken som de flesta såg är att konsumtionen inte bara är en miljöfråga utan även det som driver vår ekonomi och välfärd... Framtiden lär väl få utvisa vad som var facit.

2008-06-04

Avfall Sveriges årsmöte och de 1000 bananerna

Angelika Blom på Avfall Sverige bjussar på bananer
Under Avfall Sveriges årsmöte anordnades en fin fin utställning. I ett av tälten kunde besökarna titta in till Avfall Sveriges och gissa hur långt man kommer på de 1000 Krav bananer som fanns i montern. Gissningarna var mycket spridda. Allt från "Det är ju absolut inte mer än 500 meter" till "Hmmmm, kan det vara 280 mil???"

Vill ni veta hur långt man kommer?
Ta då en titt på detta inlägg. Bananer gör  bilen



2008-06-02

Neo driver kylskåp

Ni visste såklart att barn tillför en massa glädjeämnen i livet. Men vad ni kanske inte visste var att tack vare ett barn kan ett kylskåp drivas i drygt fyra månader!

Under ett halvår genererar detta barn 59 kWh el i form av 1000 gamla blöjor. Det beror på att blöjorna transporteras till energiåtervinning i en förbränningsanläggning. Då omvandlas de till förnyelsebar el som i sin tur kan driva kylskåpet. Är det inte fantastiskt?! Sopor rocks!

Bananer gör bilen

Nu börjar barnet bli äldre och börjar i skolan. Skolklassen ska åka på en utställning som Avfall Sverige anordnar om kommunal avfallshantering. Barnen vill ju såklart åka så miljövänligt som möjligt. Så barnet samlar alla sina klasskamrater och börjar äta bananer, jättemånga bananer, typ 1000 stycken. För när 1000 bananer är uppätna så kan skalen från dessa driva en bil hela 96,4 kilometer. På så sätt kommer de dels till en bra utställning och dels så används det mest miljövänliga fordonsbränslet som finns idag på marknaden. En bil som kör på biogas undviker 320 kg koldioxidutsläpp per år jämfört med en bensindriven bil.