2008-12-30

Tröttnat på julmaten?

Hur är det? Har ni tröttnat på julmaten ännu? Inte? Bra! Men om ni skulle ha gjort det och börjar undra var ni skall göra av avfallet som uppstår i samband med helgmåltiderna så kommer här ett par sorteringstips.

Sillburken och alla andra glasburkar och flaskor lämnas till glasåtervinning och locket på burkarna lämnas i metallåtervinningen. Det är energikrävande att tillverka nytt glas, genom att återvinna sparar man energi och bidrar till minskad klimatpåverkan. Både glas och metall kan återvinnas hur många gånger som helst.

Bor du dessutom i en av de kommuner i landet som samlar in källsorterat matavfall, kan du bidra till att dina rester från julmaten tas omhand på bästa sätt, som biogas till exempel. Det är det mest miljövänliga fordonsbränslet som finns.

2008-12-28

Återvinn värmeljusen!


När värmeljusen brunnit ner lämnas ljushållaren in som metallförpackning. Genom att åter-vinna aluminium sparas 95 procent av den energi som annars behövs för att göra helt ny aluminium. Och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst!

2008-12-25

God Jul!

En God Jul och ett Gott Nytt får vi önska alla som kan ha tänkas hittat hit (kanske snarare sannolikt att det är en god fortsättning). I dessa dagar tänkte vi lägga ut lite återvinningstips med anknytning till de vardande (eller gågna) helgdagarna. Först ut blir resterna från julklapparna.

Lämna allt julklappspapper till återvinning i insamlingen för pappersförpackningar – eller återanvänd det själv! (innehållet hoppas vi att ni är så nöjda med att ni inte vill slänga det) Snörena kring paketen sorterar ni som brännbart.

2008-12-15

Nu tändas tusen juleljus, del 2

I tider av vintermörker så finns det väl inte mycket som slår mysfaktorn i levande ljus. Tänk bara på att inte lämna ljusen obevakade. Levande ljus är också en alldeles för vanlig startpunkt när det gäller större bränder. Glöm inte heller att kolla att du dels har en brandvarnare hemma (och då inte liggande i en låda i köket) och dels att den också fungerar.

En trasig brandvarnare sorteras och lämnas in som elavfall, det gamla urladdade batteriet omfattas numera av producentansvar och men sortering och insamling sker som tidigare bland annat i batteriholkar.

2008-12-13

Nu tändas tusen juleljus, del 1

Ljusets tid i den mörka nord är här. Lucia står på tröskeln och många har väl plockat fram sina adventsstakar sedan ett par veckor tillbaks. Kanske var det inte bara jag som upptäckte att det var dags att byta lite lampor i såväl adventsstake som ljuskrona? Ni slänger väl inte de trasiga lamporna i den vanliga soppåsen? De skall nämligen lämnas som elavfall (företrädelsevis på en bemannad återvinningscentral).

2008-12-10

Sopsortera

Det dyker ju alltid upp lite sopsorteringstester till och från. Nu senast är det Nerikes Allehanda som har konstaterat att Sverige generellt och Laxåbor och Örebroare i synnerhet är bra på att återvinna avfall. För er som har nån minut över får ni därför en länk till Nerikes Allehandas lilla webtest över sopsortering.

För er som vill läsa den lilla introduktionstexten på deras hemsida klicka här. (finns länk vidare till testen därifrån)

För er som vill direkt till testen klicka här.

2008-12-09

Årets sopigaste julklapp!


Till alla sopentusiaster därute så har vi nu hittat den ultimata julklappen till era barn (eller varför inte till andra närstående med barnasinnet i behåll?).

För vem kan väl hålla fingrarna borta när man kan bygga ihop en sopbil i LEGO? Sedan om man känner för extra utsmyckning kan man ju pryda den med lite fina kampanjannonser...

2008-12-05

Kvalitet

Idag var det besök av Kvalitetsrevisor på kontoret. Det är utbildningsverksamheten som nu skall hamna under luppen på sitt nyinförda kvalitetssystem. Eller ja för att vara riktigt noga (och det skall man ju vara) så är det förbränningsdelen av utbildningsverksamheten som nu har tagit fram ett kvalitetssystem som sannolikt resten av utbildningsverksamheten kommer att följa efter in i under nästkommande år.

Planeringsmötet med revisorn idag gick i alla fall bra och vi fick lite bra feedback och idéer att fundera över till den riktiga certifieringsrevisionen i slutet av januari. Det dök inte upp några större överraskningar heller och det är ju alltid skönt. Att sedan revisorn tyckte att vi verkade ha hamnat på en lagom nivå på systemet tackar vi för (och speciellt tack till hjälpen vi fått från Umeå Energi med framarbetandet av systemet).

2008-12-04

Världens bästa sopkampanj!


Anna-Carin Gripwall, stolt infochef på Avfall Sverige med diplomet i hand.

I november var vår eminenta infochef ända borta i Singapore på ISWAs årskongress (ISWA=International Solid Waste Association). Nu var det ju inte enbart i egenskap av eminent infochef hon var där... eller vänta lite, det var väl just det det var egentligen. Hon var nämligen där för att ta emot pris för världens bästa sopkampanj! Avfall Sveriges kampanj om Farligt avfall (från 2006) var det som tävlade och som föll juryn så väl i smaken. Under kongressen fick Anna-Carin (aka vår eminenta infochef) även tillfälle att presentera årets kampanj. Efter lite inledande trassel med tekniken (Mac och PC är nääääästan helt kompatibla) så gick budskapet fram och Anna-Carin blev på stående fot inbjuden till ett antal länder som ville veta mer om hur vi jobbar med våra kampanjer.

Du har väl inte glömt hur kampanjen om farligt avfall såg ut? Lugn, den finns att beskåda på YouTube!

Klicka här för att se på en av kampanjfilmerna från 2006.