2009-02-27

Miljöbilar gasar på

Möjligen är vi på väg ut ur den här evinnerliga hönan- och ägget diskussionen vad gäller gasbilar och gasmackar. Inga bilmärken vill satsa på gasbilar för det finns för få gasmackar, ingen vill bygga gasmackar för det finns för få bilar. 

Men nu äntligen är det nya gasbilsmodeller på väg och även Volvo ska vara med på biogasbanan igen genom efterkonvertering av V70 modellen. Och antalet gasmackar ökar stadig och vi får verkligen hoppas att den trenden fortsätter nu när flera nya bilmodeller introduceras. 

Läs mer på 



2009-02-24

Information är viktigt!!!

I bloggar ska man ju skriva berättelser från verkligheten. Och här kommer en rätt skojig historia som dessutom är supersann och inte "delvis baserad på en verklig händelse"...

Undertecknad sitter i en taxi på väg till en biogasanläggning. Något miljöskadad av sitt arbete initierades ett samtal med chauffören.
-Hur är det att köra biogastaxi då?
-Jo, det är riktigt bra. Det är billigt att köra och miljövänligt.
- Hur känns det att källsortera matavfall då?
- Det är skitjobbigt, vad är det för nytta med det???
- Jooooo, matavfallet transporteras till biogasanläggningen vi är på väg till och blir sedan biogas som du kör på och tydligen gillar.
-Nehä
-Jo
- Åh faan, det visste jag inte.

The End

2009-02-18

Hur fungerar det när man eldar avfall?

Hur funkar det egentligen? Det är en ganska vanlig fråga vi får i vår mailbox eller per telefon. Många gånger är det studenter som håller på att göra något större arbete om exempelvis avfallsförbränning. Har man ingen aning om alls hur det fungerar så kan man exempelvis börja med att titta på den lilla animation som finns på kampanjsidan (som ni hittar här). Den går igenom en förbränningsanläggning på en väldigt grundläggande och förhoppningsvis begriplig nivå.

2009-02-09

Förutfattad mening om containrar?

Eller rättare sagt hur de ser ut? Då kanske du skall ta en sväng till Kullö återvinningsstation. Där har man frångått de vanliga containrarna och formgett dem för att smälta in mer i miljön. Mer kan du läsa på barometern.se. För att ta dig dit klickar du här.

2009-02-05

Granen står i ljusan låga...

För er som fortfarande mot all förmodan har julgranen kvar... (och ja detta inlägget skulle varit publicerat kring 20-dag Knut men någon...dvs jag hade visst missat att trycka på publiceraknappen)

Återvinn julen! När granen barrat färdigt kan den komma till nytta. I en förbränningsanläggning med energiutvinning kan en enda gran ge lika mycket el som en adventsljusstake förbrukar på en månad. Tänk också på att en julgran som bränns i öppna spisen släpper ut 90 gånger mer stoft i atmosfären än om den bränts i en anläggning för avfallsförbränning.

Foto: Leif Å Andersson från en artikel i Sydsvenskan,
För att komma till artikeln klicka här

2009-02-02

En hållbar avfallshantering?

Idag fick jag en liten länk i min mail från en av våra medlemmar. Det var en länk till en artikel i Ny Teknik och ni hittar artikeln här. Kort och gott gick den ut på att man skall bekämpa växthuseffekten genom att dumpa allt biologiskt/organiskt avfall i havet. Detta skulle vara en av de kraftfullaste åtgärderna mot växthuseffekten enligt forskarna som citerades i artikeln. Hmm undrar om man då skulle få utsläppsrätter precis som man skissat för CCS (Carbon capture and storage)... en sak har ju iallafall de där forskarna rätt om- det är sannolikt en ganska billig metod! Så vad säger du Hanna H- är det den nya melodin för biologisk behandling? ;) Tror ni man kommer kunna söka KLIMP-pengar för det också?