2009-03-30

Grönaste biogasanläggningen i världen






Den titeln går enhälligt till biogasanläggningen i Falköping. Och det beror inte enbart på att biogas är det mest gröna bränslet utan att anläggningen i fråga är en grön oas. Fina blomster möter en i entrén och dörrmattor finns vid ingångarna för avtorkning av sulor så det inte blir smutsigt i hallarna. Besökarna blev också mäkta imponerade av de välpolerade maskinerna som gick att finna (och spegla sig i). Driftpersonalen intygade dock att maskinerna är i drift. Mannen med de gröna fingrarna är Tage the man som också var värd för studiebesöket. Deltagarna på studiebesöket var drifttekniker från biogasanläggningar runt om i Sverige.

                                                       

2009-03-27

Fredagsfirande


Vår stolta och mycket glada infoavdelning (se högra bilden här ovanför) bjöd på fredagsfika idag. Vad som föranledde detta? Givetvis det fina priset som kampanjen Energi ur avfall tilldelades förra veckan. HIPP HIPP HURRA för vår infoavdelning och alla andra inblandade. En för tillfället specialanpassad sockerbomb var beställd för att maximera vårt sockerrus denna fredagseftermiddag. Tårtan och delar av infoavdelningen förevigades för att vi skulle kunna ha något att blogga om här på sluttampen av veckan. Vår bloggus-mentorus ville inte vara med på bild av rädsla att överglänsa resterande delen av infoavdelningen men som bilderna visar så var allt ljus på tårtan så hon hade inte behövt oroa sig för detta. Ser man dessutom på bilden sist i inläggen kan man tyda sig till att vår käre chef tyckte bilddokumentationen tog lite väl lång tid där han otåligt väntar på att få hugga in på bakverket. Till skillnad från vår linslus till infochef så höll sig de bildskygga bloggarna nästan utom räckhåll för kameran. Ena bloggarens hand råkade visst slinka med i bildkompositionen (den andra bloggaren kan ha gömt sig under bordet för garanterad anonymitet)

Så från oss alla till er alla en riktigt sockerspeedad önskan om en trevlig helg!


Veckans citat

utan annan relation till avfall än den långsökta kopplingen med "wasted"
No act of kindness, no matter how small, is ever wasted.
Aesop (620 BC - 560 BC)

2009-03-26

Ordningen återställd i Neapel

Förra året kablades skräckbilderna från Neapel ut över världen. Det var en stad dränkt i sopor och Camorrans grepp över hanteringen kom upp i rampljuset. Nu har det dock varit tyst om Neapel och de enda referenser till det man får är just som avskräckande exempel- "Ni vill väl inte att det skall se ut som i Neapel?". Så vad har egentligen hänt sedan bilderna spreds världen över?

Enligt ett tillförlitligt ögonvittne (vår VD) som i samband med ett FEAD-möte i början av mars så är nu gatorna rena från sopor igen. Eller, ja iallafall så rena man nu kan vänta sig av en storstad i södra Europa. Polisen och militären har trätt in och stängt ute den lokala maffian och soporna går nu iväg till deponier på andra orter. En del skickas även till Tyskland för förbrännig. Infrastrukturen kring avfallshanteringen brister fortfarande och en viss herr Berlusconi (premiärminister, mediamogul mm) har lovat staden ett halvt avfallskraftverk förutsatt att staden själva bekostar den andra halvan. Man bedömer att det kommer behövas åtminstone 3 stora förbränningsanläggningar, ett antal komposteringsanläggningar samt utbyggd källsortering för tidningar och förpackningar för att man skall nå en mer hållbar situation i avfallsledet.

2009-03-25

Fler återvinnings-/avfallsbloggar

Så har vi då fått sällskap i bloggosfären av fler återvinnare. Det är Stena metall som nu startat upp en återvinningsblogg med namnet "The recycler". Så vi hälsar dem välkomna i cyberrymden och kommer säkert att återkomma till dem fler gånger här framöver.

2009-03-23

Vackrast i Sverige?

...eller till och med i världen? Förbränningsgruppen hade arbetsgruppsmöte i Uddevalla den 11 mars. Representanterna från Uddevalla Energi/Kraft var inte heller då sena att påpeka att kronprinsessan hade varit där och invigt den nya kraftvärmeanläggningen Lillesjö (och att hon var välkommen tillbaks för att hjälpa till med kranföreriet närhelst hon så önskade). Dessutom råkade hon visst utnäma anläggningen till Sveriges snyggaste kraftvärmeanläggning vid invigningen.

Under kvällen kom så diskussionen upp att eftersom Sverige ju även ligger i främsta ledet i världen när det gäller just avfallsförbränning så skulle det ju till och med kunna vara världens vackraste (om det nu finns ett samband mellan vackrast och bäst, vilket väl kan vara lite osäkert). Till slut enades man i alla fall om att anläggningen definitivt är vacker (och dessutom väldigt ren) och så får andra uttala sig om vilken anläggning som ser bäst ut (får väl senare utlysa en tävling om Miss Universum på anläggningssidan). Oavsett så får vi passa på att tacka värden Uddevalla Energi för gästfriheten och ett mycket givande och trevligt arbetsgruppsmöte!

Vi bifogar lite bilder där ni får själva avgöra vad ni tycker om anläggningen.




2009-03-20

Bäst igen!




Det har precis meddelats att Avfall Sverige har vunnit reklampriset Columbi Ägg 2008 för energi-kampanjen! Vår stolta informationschef Anna-Carin är på plats i Stockholm för att ta emot priset tillsammans med Hilanders VD Ulf. För några månader sedan var hon i Singapore för att ta emot det internationella kommunikationspriset för farligt avfall-kampanjen 2006. Vi sträcker på oss tillsammans med våra 400 medlemmar och laddar inför nästa gemensamma kampanj. Vad ska vi vinna härnäst?

Veckans citat

”Skönt att dra iväg och köra lite sopor”

Okänd renhållningsarbetare


Citat ur uppsatsen:

”Skönt att dra iväg och köra lite sopor” 

En studie av kommunala renhållningsarbetares inställning till arbete, Linköpings Universitet

2009-03-18

Sverige bäst i Europa???

Nej, inte på långa vägar när det gäller mängden avfall vi genererar. Vi ligger fortfarande under snittet i EU men det är marginellt. Efter att ha tittat på den nya statistiken från Eurostat så kan man kanske dra slutsatsen att alla inflyttade danskar i Skåne inte bara har höjt priserna på bostäder i regionen utan de kanske även är förklaringen till de stora ökningar i avfallsmängd som var i Skåne 2007? Dansken genererar nämligen i genomsnitt nästan 300 kg mer hushållsavfall per person än svensken och man får väl förmoda att de inte slutar att slänga sopor bara för att de flyttar över sundet? I EU toppar danskarna den föga smickrande listan över genererade hushållsavfallsmängder med ca 800 kg/person, Tjeckien däremot genererar mindre än 300 kg/person.

2009-03-17

Kommunikation funkar

... ja i alla fall ibland. Man kanske skulle kunna säga att Sola i Karlstad har upplyst folket? Ja nu är det inte servitrisen som alltid log och var trevlig (och som sägs ligga till grund för uttrycket/symbolen Sola i Karlstad) utan Karlstads Energi som stått för upplysandet. Företaget belönades nyligen med ett pris för sin kommunikation kring utsortering av papper ur hushållsavfallet. Det verkar också som att folk i detta fall har köpt reklamen för man har konstaterat en ökad utsortering av papper... Om ni vill se filmen kan ni klicka på solen nedan så tar den er vidare till Karlstads Energis hemsida.

2009-03-16

Tänk om alla gjorde som familjen Lööf i Karlstad???

Familjen Lööf i Karlstad har koldioxidbantat. De lyckades allra bäst vad gäller sopsorteringen. På ett år lyckades de minska sin sopmängd med 130 kilo.

Allt som allt bantade de bort 1,2 ton fossila koldioxidutsläpp, det motsvarar cirka 520 liter bensin. Så den som tror att de enskilda individerna inte kan göra någon skillnad- tänk om, gå hem, se över era sopvanor och byt till lågenergilampor.

Ni kan läsa mer i artikeln från Wermlandstidningen på länken:

Nu ska undertecknad gå hem och banta, vad för slags bantning förtäljer dock inte historien...

2009-03-13

Veckans citat

"I Kalifornien är det så otroligt rent för att de inte kastar bort sitt avfall, utan gör om det till tv-serier." 
                                                    
Replik ur filmen Annie Hall

2009-03-10

En sopa är inte bara en sopa?

Nä i alla fall inte om man ger sig ut i den vida världen. Får man för sig att på sin bästa svengelska råka baka in ordet Sopa så riskerar man att bli inblandad i arkeologiska diskussioner eller varför inte en diskussion om en analysator av synkrona partikel orbitaler (eller om det skall vara banor) eller något annat ämne som man känner sig lika bevandrad i som grannes labrador skulle gjort (om de nu hade haft hund). Hittade en hel hög med förklaringar till akronymen SOPA på nätet nämligen och här delar vi ju med oss av saker vi hittar (är det det som kallas återanvändning?).

SOPA - Schedule of Proposed Actions
SOPA - Selanik Ozel Pedagoji Akademisi
SOPA - senior officer present afloat (USN) (US DoD)
SOPA - Socialist Party of Azania (South Africa)
SOPA - Society of Professional Archeologists
SOPA - Space-Only Power Allocation
SOPA - Standard Operating Procedure Amplified (aviation)
SOPA - Supporters of Performing Arts
SOPA - Supporters of the Performing Arts, Inc. (Estes Park, CO, USA)
SOPA - Synchronous-Orbit Particle Analyzer

2009-03-09

Familjen Soprano har fått konkurrens


Nu verkar det som om Tony Soprano får se upp. Soppirater har intagit San Fransiscos gator. När den ordinarie insamlingspersonalen kör sin runda har piraterna redan varit där och norpat det göttaste och sålt vidare. Det handlar om glas, aluminium och plast. 

2009-03-08

Goda initiativ


...behöver inte kosta en massa pengar. Häromdagen när jag var ute och gick kom jag förbi ett skyltfönster med denna lilla skylt. Kunde inte låta bli att föreviga den.

2009-03-06

Veckans citat

The most wasted of all days is one without laughter.
e e cummings
US poet (1894 - 1962)

2009-03-04

Och till förra årets sopigaste film...


utnämner vi Wall-E!!! (ni får själva spela fanfaren som skulle kommit här)



och med sopigaste avses här inte betydelsen sämsta utan snarast med ett tydligt avfallstema. Själv lyckades jag inte titta på den förrän för ett par veckor sedan men blev totalt charmad av den lille kompaktor-roboten som med sin kackerlackskompis hanterar sopor och samlar på sig lite roliga prylar ur de oändliga sophögarna som finns till hands. Pixar som gjort filmen har som vanligt gjort en tekniskt sett lysande film och som vanligt har filmen mycket humor, är väldigt söt men denna gång har man även lagt in tydliga pekpinnar i den. I övrigt kan man säga att mängden dialog i förhållande till längden också gör filmen tämligen unik. Filmen belönades också mycket välförtjänt (och föga förvånande) med en Oscar för bästa animerade film.

Hmm, är det förresten någon mer än jag som tycker att man hämtat lite inspiration till utseendet på Wall-E från en annan gammal filmikon - E.T.?

2009-03-01

I fädernes spår


Det är Vasaloppstider, ja bokstavligen skulle man kunna säga. Nu när jag sitter och skriver detta så stakar, glider och hasar sig ett antal tusen åkare fram utmed spåren med Mora som slutdestination (undrar när den resan skall komma med i på spåret förresten?). Vinnarna har gått i mål och det är bara att gratulera Daniel Tynell och Sandra Hansson. Den sistnämnda är från Uddevalla vilket i alla fall inte jag har direkt förknippat med skidåkning...

Vasaloppet är en högtid för många som antingen är engagerade i arrangemanget, har bänkat sig framför tv:n eller som ett par jag känner- bänkat sig på spinningcyklarna för att köra ett Vasaloppsspinning. Själv undrar jag tyst om det sista inte borde strida mot Genevekonventionen eller något annan regelverk kring tortyr, men de har ju iallafall valt att utsätta sig för det själva så.

Jag misstänker att det finns vissa företag som också ser Vasaloppet som högtiden under året, under loppet (osäker på om det även inbegriper hela vasaloppsveckan) serveras det nämligen nästan 50 kubikmeter (=50 000 liter) blåbärssoppa enligt uppgift från arrangörerna. Yrkesskadade som vi var så kunde vi ju givetvis inte låta bli att fråga dem vad de gör med muggarna och den överblivna soppan. Soppar har en strykande åtgång visade det sig men det lilla som kan bli över går ut i avloppet och därmed till reningsverket. De ca 800 000 pappersmuggarna som soppan inmundigas ur samlas ihop och skickas till energiåtervinning i Mora avfallsvärmeverk (som ren avfallskuriosa kan det ju tilläggas att det är landets minsta avfallsförbränningsanläggning). Vad som händer med de knäckta skidor och annat som man kan misstänka blir resultatet när vissa träningsoptimister försöker komma på metoder att inte ge sig in på ett sådant företag igen, ja det förtäljer inte historien.