2009-04-29

Tack för soporna hälsar Laila Westersund


Vi fortsätter med temat om ovanligt utformade papperskorgar. Nu är det Trollhättan som har placerat ut papperskorgar som pratar när sopor slängs. I detta fall är det Laila Westersunds röst man möts av.

Hon tror att hennes röst kan locka fram riktigt pedantiska vanor hos Trollhätteborna. Vad tror ni???

Bild och textkälla SR

2009-04-28

Biogasen står emot lågkonjunkturen?

Eller i alla fall till viss del, Svensk Biogas redovisade precis rekordsiffror för försäljning av biogas för första kvartalet 2009. Deras pressmeddelande finns på deras hemsida.

För övrigt är det mycket biogas rent generellt i media nu, framförallt om nya planer på anläggningar. I Helsingborgs dagblad stod det om EON och Malmö stads planer på en stor ny biogasanläggning om ca 300 GWh gas. SVT hade på sin hemsida ett inslag om "Kraftsamling för biogas". Uppsala nya tidning rapporterade från Biogas Östs kickoff i Uppsala där man vill försöka påverka folk att välja biogas. I Sundsvall planeras den första biogasanläggningen för produktion av flytande biogas. 

Ja det var lite av vad som cirkulerade i media om biogas nu.

2009-04-27

Säg hej till Herr Deo


Undertecknad besökte en konstutställning på Form/Design Center i Malmö i helgen. Det var möbler, tyger etc. Men inget fångade mitt intresse såsom Mr Deo och Miss Schampoo gjorde. Så enkelt, så roligt och så miljövänligt! Det är kanske inte så dumt med konst i alla fall. 

Konstnären är Jenny Lundgren och verket heter Plasticks.




2009-04-24

Hasta la Vista...utsläpp

Arnold säger ännu en gång adjö, men inte till John Connor som vi är vana vid, utan till höga koldioxidutsläpp från bilbränslen. Kalifornien blir första stat att införa regler som sätter gränser för koldioxidutsläpp från drivmedel. Nu väntas flera andra stater följa efter. President Obama har uttryckt önskemål om att ta fram en nationell standard för koldioxidsnåla bränslen. Detta är helt i linje med hans mål om att minska koldioxidutsläppen med 80% till mitten av decenniet. 

På länken från nyhetsbyrån Reuter kan ni läsa mer om President Barack Obama och hans mål för mindre koldioxidutsläpp till 2050 samt hur Guvernör Arnold Schwarzenegger kommenterar det hela.

2009-04-23

Grön frisör

På frisörsalonger uppstår miljöstörande och farligt avfall som tidigare inte har kunnat hanteras på bästa sätt, i brist på återvinningslösningar. Nu lanseras en komplett lösning för att ta hand om sprayburkar, färgrester och andra kemikalier från landets frisörer, Grön Salong.
Lösningen omfattar allt från säkra emballage, transporter, återvinning och destruktion till rådgivning.

Vi får hoppas att den inte omfattar en ny frisyr...

2009-04-22

Väsentlig språkutbildning när det gäller sopor

Golfstjärnan Tiger Woods har som bekant (i alla fall för en del) en svensk fru. Hon har också sett till att lära honom lite väsentliga svenska fraser, enligt egen utsago förstår han nämligen främst ord/fraser som:
Diska, Städa huset och (trumvirvel) Gå ut med soporna!

Allt enligt en artikel på Viasport.se.

2009-04-20

Lite mer skräpkultur



Arbetsskadade som vi är så är vi förtjusta i skräpkultur här på kontoret, tidigare har vi ju nämnt SopOperan, och Wall-E som kulturinslag med tydligt skräptema. Här kommer ett exempel på vad man kan göra när man tröttnat på sin bil (eller i detta fallet sina bilar). Var man hittar detta konstverk? På ett torg centralt i Budapest.

2009-04-17

Veckans citat

kommer ifrån en av de undertecknade och kommer nog gå till världshistorien som ett av de mest kreativa och nytänkande citaten från renhållningsbranschen någonsin. Håll i er....


"Lite lurigt", tycker Hanna Hellström på  Avfall Sverige.

Ni som undrar vad som var lite lurigt kan väl ge förslag i kommentarsfältet så lovar vi att avslöja det rafflande svaret inom kort. 

Trevlig helg!

2009-04-16

Energi ur avfall

...satt precis och läste ett tidigare nummer av Waste management world (en tidskrift från ISWA). Ja huvudsyftet var förstås egentligen att jag skulle städa skrivbordet eftersom det skall bytas ut under morgondagen men så råkade jag fastna i en hög med olästa tidningar som legat där i väntan på bättre tider... eller iallafall mindre upptagna tider. Och eftersom städa alltid ligger långt upp på tristlistan var det inte svårt att bli distraherad.

Vad var det jag noterade? Jo att energi ur avfall sprider sig över världen, Keppel Seghers (för er som gillar namedroppande) skall bygga en förbränningsanläggning med kapacitet att ta hand om 130 000 årston på Guadeloupe. Var det är? Skäms, vet ni inte det- trots att det en gång var en svensk besittning, det var ju visserligen ett tag sedan (1813-1814) men ändå. Det är en ögrupp i västindien som är under franskt styre. För mer information om ögruppen kan ni hoppa in på wikipedia. Anläggningen planeras stå färdig under 2011.

2009-04-15

Isi Rider

Nu kommer en uppföljare till Easy Rider. Som tur är är det inte frågan om en riktigt dålig uppföljare utan en avfallsanläggning! Det är en mycket känd (?) arkitekt som har designat en ny återvinningscentral i Norge.

Vinnarprojektet blandar arkitektur, miljö och funktionalitet. "Dessutom är det ekonomiskt genomförbart". Det var ju en himla tur det...

Mer kan ni läsa här

2009-04-14

Annorlunda papperskorgar

Papperskorgar kan ha många skepnader, bara se på de kreativa exemplen nedan... Vissa av dem kanske inte bör bli för spridda för även om de är snygga så rätt vad det är så kanske innehavarna av en viss typ av shoppingbagar kommer hemrullande med en massa skräp istället för maten - eller vad de nu hade shoppat. (shopping är för övrigt min kära medbloggares specialområde så jag tänker inte förvilla mig djupare ner i just det ämnesområdet) Just dessa papperskorgar härstammar från Ungern.


2009-04-10

Veckans citat

Träffade en Ungersk kollega häromdagen. Eftersom han såg ut att vara i god form så frågade någon vad han tränar för något?

"Jag tränar den äldsta formen av självförsvar som finns", blev svaret. Spekulationerna började, brottning? föreslog någon. Karate eller judo föreslog någon annan. Man såg bara huvudpersonens leende bli bredare och bredare och anade att ingen var på rätt väg.

"Nej, nej, inget av delarna... jag tränar löpning. Om någon vill slåss springer jag bara i från den, och skulle det vara så att han faktiskt spinger ikapp mig- ja då förtjänar jag en omgång!"

...tilläggas kan att han deltog i OS i Atlanta -96 och fortfarande har det ungerska rekordet på 1500 m :)

2009-04-09

Färre sopor


Lågkonjunkturen har faktiskt påverkat våra soppåsar. Vi vet, för vi har undersökt saken.

Hushållsavfallet i våra soppåsar minskade med 7 procent i januari i år jämfört med januari 2008. Och grovsoporna – det som vi lämnar på återvinningscentralen eller som samlas in vid fastigheterna – minskade med 18 procent under samma period. Undersökningen bygger på uppgifter från hälften av Sveriges kommuner, som representerar två tredjedelar av befolkningen. 

(Där blev det mycket siffror staplade på varandra men ni förstår kanske vad vi menar ändå?)

Så nu har vi kommit upp på första steget på EUs avfallstrappa, vi har minskat sopmängden. Låt oss inte ta steget ner igen när tiderna blir bättre.

2009-04-08

Tillbakablick i avfallshanteringen


Vid besöket i Ungern fick vi även tillfälle att besöka deras lilla museum på anläggningen. Där hade man samlat lite renhållningsfordon av modell äldre... fascinerande att se och det är ju ganska uppenbart att tekniken i alla fall har utvecklats lite genom åren. Bara tänk dig att köra omkring med solida trähjul... fast de fick i alla fall inte punktering på dem!



2009-04-07

ISWA-möte i Ungern

Under torsdagen-fredagen var FKF värd för ISWA arbetsgruppen Thermal Treatment (WGTT). Mötet hölls på Ungerns enda förbränningsanläggning i utkanten av Budapest.

Första förslaget till en förbränningsanläggning i Budapest kan spåras tillbaks till november 1904, redan då tänkte man producera ånga för att kunna producera el och användas för uppvärmning. Huvudargumenten var dock hygieniska skäl och praktikaliteter som minskat behov av hästar för att transporterna skulle minska.

Anläggningen beslutades dock inte förrän 1976 och sedan har anläggningen uppgraderats/byggts om under perioden 2002-2005, bland annat kompletterades det med modern rökgasrening (halvtorr eller halvvåt beroende på hur man vill se det), även ugnarna byggdes då om till stora delar.

Årskapaciteten är 450 000 ton fördelat på 4 ugnar med valsrost och man producerar fjärrvärme till 25 000 invånare och el till 100 000 invånare. För tillfället undersöker man också möjligheterna att bygga en andra anläggning i Budapest, denna skulle i så fall troligen ligga i de södra delarna och producera betydligt mer fjärrvärme.

Hur mötet var? Bra, med intensiva diskussioner om klimatpåverkan från avfallshantering samt lite idéer till höstens Beaconkonferens i Malmö.

2009-04-03

Återvinning är bra!


... och nu skall vi bli ännu bättre på det. På köpet skall vi dessutom få lära oss en ny akronym (som om det inte fanns nog av dem i vår bransch) CCRG-Competence Center Recycling Gothenburg. Det handlar alltså om ett kompetenscenter för industriell återvinning som har bildats vid Chalmers i Göteborg. Det blir en unik blandning av forskning, forskarskola och kompetenscenter just på detta området. Enligt Christian Ekberg, professor i industriell materialåtervinning, skall man främst ägna sig åt att hitta praktiska lösningar på problem och inte bara identifiera nya problem.

Kompetenscentret är finansierat av bland andra Västra Götalandsregionen och Stena Metall. Centrets hemsida är inte så utvecklad ännu men lite info kan ni i alla fall hitta på Chalmers hemsida. I avsaknad av kompetenscentrets logo så fick Chalmers stoltsera med sin här också. Vi kommer säkert även här att få anledning att återkomma med reflektioner över intressanta projekt från CCRG framöver.


Veckans citat

-"Våra föräldrar har alltid tvingat oss att slänga dessa sopor..."

Säger en mycket glad företagare som erhållit flera fina priser under den senaste tiden. Där ser ni, det är helt okej att tvinga sina barn att källsortera, då blir de framgångsrika företagare!


2009-04-02

Dags för vårstädning?

Jag tillhör (framförallt privat) ingen av de mer ordningssamma människorna på detta klot och störs inte speciellt mycket av en rörig omgivning. I själva verket funderar jag på att utlysa min lägenhet som naturskyddsområde för dammråttor eftersom det nu för tiden bedrivs en sådan hysterisk hetsjakt efter dessa små mjuka, luddiga varelser. En viss skyddsjakt hade väl fått bedrivas under året mest för att motverka den aggressivitet som de tenderar att uppvisa när de uppnår en viss storlek, mest för att det är irriterande när de nafsar efter hälsenorna på en.

Men i aftonbladet häromdagen läste jag något som till och med jag reagerade på. En dam som besökts av de, hur skall man uttrycka det snällt... rabiata? städfanatikerna i programmet "rent hus" hade lyckats samla på sig så mycket saker att de hade slängt 10 ton skräp när de hade städat. Och det var inte det att hon bodde i hus på landet med en massa uthus att gömma sakerna i, nejdå en lägenhet var det (storlek framgår dock inte av artikeln)! 10 000 kg är ofattbart mycket att ha i en lägenhet... Något som inte heller framgick av artikeln var om de källsorterade avfallet de rensade ut. Var det någon som såg programmet och såg hur de hanterade skräpet så får ni gärna skriva en kommentar om det. För övrigt- visst upphör man aldrig att förvånas över vad folk ställer upp på i TV?

2009-04-01

Ett datum som förpliktigar

Nu är det klart, Avfall Sveriges kontor kommer flytta till Stockholm från 1 januari 2010! Eller vänta, trots dagens datum kanske man inte skall dra skämten så långt? Istället blir det lite exempel från tidningarna på dagens påhitt med återvinning/miljövänlighet som tema.

Vill ni se Volvos nya vindturbindrivna bil?


Hunden som sopspion.

Systemets nya förpackningar.

Och har ni fler bra exempel så kan ni gärna dela med er av dem.

Återvinningsvänliga produkter...

ja sånt gillar vi skarpt!!! För ett tag sedan ramlade jag över en artikel på chemicalnet.se. Ett företag vid namn PP Polymers har utvecklat en ny plast med integrerat flamskyddsmedel. Enligt företaget skall plasten vara 100% återvinningsbar och inte bilda varken rök eller sot vid brand. Det skall inte heller avge några giftiga gaser när det brinner (även om jag trodde att vitsen med flamskyddsmedel var att det inte skulle brinna). Nu kanske man skall ta vissa saker med en nypa salt, exempelvis att det inte skulle bildas rök eller sot vid brand, men initativet är gott och vi hoppas att resten av vad de säger stämmer. Ni kan läsa hela den korta artikeln här på chemicalnets hemsida. Fram för fler producenter som tänker på att deras produkter skall vara lätta att återvinna!