2010-05-30

Europa minskar avfallet


Det är hög tid att börja fundera på vad som skulle kunna vara bra aktiviteter till höstens "Europa minskar avfallet" (21-29 november). I fjol vann ju ett av de svenska bidragen pris och vi kan väl inte vara sämre i år? För mer information kring det hela gå in på hemsidan www.minskaavfallet.se där det också inom kort kommer att gå att anmäla planerade aktiviteter.

2010-05-28

nya pantmöjligheter


Returpack jobbar vidare för att svenska folket skall bli ännu bättre på att panta sina burkar/flaskor. Trots att svenskarna är bäst i världen när det gäller att panta så förvinner varje år 200 miljoner burkar och flaskor ur återvinningssystemet. En stor del av dessa tros vara sådana som konsumeras utomhus och då hamnar i de vanliga papperskorgarna (alternativt på backen). Därför sätter man nu upp runt 1000 nya insamlingspunkter utomhus i sådana områden där många människor vistas. Platserna har valts ut i samarbete med kommunerna.

Tycker det är ett lysande initiativ, ju lättare det är att göra rätt desto större är ju sannolikheten att man gör det :) Blir väldigt intressant att se hur väl det fungerar när man utvärderar det framöver.

2010-05-27

... och lite mer biogas

Göteborgs Energi och Scandinavian biogas har slutit ett avtal om långsiktigt samarbete som skall leda till en 15 gångers ökning av biogasproduktionen vid Getteröverket i Varberg. Kapaciteten kommer i slutet landa på tre miljoner normalkubikmeter om året.

Källa: recyclingnet.se

2010-05-26

EU bidrar till svensk biogassatsning


det är Region Skåne som fått förhandsbesked om att deras satsning på ökad biogasanvändning (både, produktion, distribution och användande) kommer beviljas stöd med 28 Mkr från EU.

I dag finns i Skåne till exempel cirka 3 000 bilar med gasdrift, 450 biogasdrivna bussar och 22 tankstationer för privatfordon.