2010-03-09

Utsortering av avfall och biogastillverkning


Media har onekligen hakat på biogaståget ordentligt. Allt som oftast finns det artiklar kring biogasen, ofta om nya planerade anläggningar, nya tankställen men också om bristsituationer i exempelvis Stockholm.

Nu senast är det Svenska dagbladet som har en artikel om utsorteringen av matavfall i Stockholmsregionen och man konstaterar att 2/3 inte har någon utsortering och att bara en minoritet av det avfall som sorteras ut idag går till biogasframställning. Fler av kommunerna är dock på väg att införa utsortering av matavfall på olika sätt och också att det skall går till biogasproduktion. Samtidigt konstaterar man att även om man bygger ut det hela så räcker det inte till för allt som man skulle vilja driva med biogas.

I artikeln i SvD uttalar sig Biogas Östs VD om att man skulle behöva ett antal anläggningar per län för att få fram de mängder man behöver. Samtidigt rapporterar Sveriges Radio om att konkurrensen hårdnar om råvaran för biogastillverkningen i takt med att fler anläggningar etablerar sig. Exemplet som lyfts fram är Laholms biogasanläggning som nu ser med oro på EONs planer att bygga en biogasanläggning i Halmstad. Detta är nog inte enda fallet där en sådan situation uppstår att en anläggning som är byggd och projekterad för en viss typ av substrat (och med intäkter/kostnader förknippade med denna mix) helt plötsligt ställs inför att man måste använda en annan mix som påverkar kostnader och lönsamhet kraftigt. Inte torde det bli bättre av det föreslagna frivalet i de nya avfallsreglerna heller.

För att fullborda mediabevakningen över biogas denna gång så kan det ju nämnas att man i Ystad vill konvertera färjorna som trafikerar staden till biogas också.

Inga kommentarer: