2008-06-18

Ikväll hettar det till i EM slutspelet

så är det då dags, ikväll avgörs det Svenska fotbollslandslagets fortsatta öde i detta EM slutspel. En direkt avgörande match mot Ryssland skall förhoppningsvis leda till avancemang till det "riktiga" slutspelet.

Vår vana trogen tänkte vi ju göra en prognos utifrån avfallsperspektivet och satte därför vår eminente statistikansvarig på att gräva fram lite underrättelseinfo från den store jätten i öst. Det visade sig vara en besvärlig uppgift då våra specialanpassade signalspaningsfilter direkt från FRA fångade upp en massa desinformation. När Bable Fish hade översatt de ryska samtalen ramlade det ut följande information från en högläsning ur Pravda. "Nästan 7 miljarder ton hushållsavfall genereras varje år i Ryssland varav 6 miljoner ton bara i Moskvaregionen (upp till 350 kg avfall/person)". Detta är ett typiskt exempel på en klassisk desinformationstaktig som härstammar från KGBs storhetstid under kalla kriget. I Moskva bor det 11 miljoner innevånare och om man antar att varje ryss genererar 350 kg avfall så skulle det bli 3,85 miljoner ton avfall. Med en viss felräkning och mycket god vilja så ligger det ju i paritet med de 6 miljoner tonen som pratades om. Betänker man sedan att Ryssland har drygt 140 miljoner invånare och försöker göra samma beräkning kan man bara konstatera att den ansvarige för siffran 7 miljarder ton borde lämna in kulramen för garantireparation (livstids garanti på sådana produkter).

Ur en något mer tillförlitlig källa om situationen i Petrazavodsk (och nej fonetisk skrift bifogas inte utan det blir tungvrickartävling under kvällens match) ser det ut som att i princip allt avfall idag går till deponi men att man har ambitionen att sortera ut och materialåtervinna 25-30 %. Från samma källa framgår det att runt 8,5 % av hushållsavfallet utgörs av glas.

Efter att frenetiskt ha rivit sitt hår i frustration över svårigheterna att orientera sig igenom de insamlade data sammanställde dock statistikgurun till slut följande tabell med assistens från desinformationsavdelning i den grafiska utformningen:


Som synes har vi att göra med en avfallsnation som till och med skulle få England att vara stolta över sin avfallshantering... För er som vill ha ett visst förtydligande av de olika delbetygen så kommer här en kortare motivering av en del betyg. Avfallsmängderna väljer vi att tro på 350 kg/person då det ligger i linje med de lägre nivåer som de forna öststaterna i Europa också uppvisar. Materialåtervinning finns det enligt den första (o)tillförlitliga Pravdakällan (eller om det var Bable Fish som hade översättningsproblem) fyra anläggningar för i Ryssland (om de fungerar eller inte) men efter granskningen av uppgifterna från staden med det svåruttalade namnet så ges en flaska för planering och goda intentioner. Trots fjärrvärme och mängder med avfall har man idag oss veterligen inga fungerande förbränningsanläggningar vilket resulterad i en kryssad Smirnoff... Deponering till 100 % kan ju inte betyda något annat än samma betyg som föregående område. Med 8,5 % glas i soporna bedömer vi dock utsikten och potentialen för glasåtervinning i landet som mycket stor vilket får tydliggöras med 5 flaskor.

Sammanlagt Ryssland 8 flaskor, Sverige 26. Hur det går i matchen ikväll? Vi tror på avancemang för Sverige för en vidare spännande avfallsmatch mot EM slutspelets hittills mest dominerande lag, Holland. Go Daniel, go go go!

OBS: med tanke på osäkerheten i statistikkällorna bör inte siffrorna citeras i seriösa sammanhang och FRA skall inte heller lastas för misslyckandet i informationsinhämtandet då deras filter mer var anpassade till fraser som "Hur man får en västtysk ubåt att se ut som en rysk ubåt" och annat mer väsentligt för rikets säkerhet...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Utmärkt... Sverige är etta i klassen igen... hoppas att det även visar sig på planen ikväll...

Hanna H & Inge sa...

Det gjorde det ju tyvärr inte, det visade sig ju tyvärr att det inte bara var glasåtervinning som ryssanrna hade potential på utan även offensiv gladfotboll...