2008-06-12

Världens bästa Gubbe!

Så är den då äntligen här, den efterlängtade röda, söta, svenska jordgubben... eller ja den har ju faktiskt varit här någon vecka nu och en förslår ju faktiskt inte speciellt långt. De svenska odlarna trollar fram cirka 15 000 000 kg jordgubbar varje år ur sina land och under högsäsong är vi självförsörjande på jordgubbar och behöver inte förlita oss på de rödmålade sakerna utan smak som importeras under namnet jordgubbar övriga tiden på året. För er som minns en gammal TV-reklam "Pommac växa inte på träd" så finns det faktiskt jordgubbsträd- dock är de inte släkt med jordgubbarna utan med blåbär! Vill ni har mer information om jordgubbar och andra bär finns det en trevlig hemsida www.svenskajordgubbar.se som inehåller lite matnyttigt (ja bland annat en del delikata recept).

Nu undrar ju den nyfikne vad tusan en lovsång till Gubben gör på en avfallsblogg??? Är inte det självklart? Av 15 000 000 kg jordgubbar blir det ca 30 000 000 (miljoner för er som förlorade räkningen på nollorna) små kartonger som ni givetvis sorterar rätt efter att ha avnjutit innehållet? Sommaren är här- länge leve sommaren!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag trodde jag kunde sånt här, men då fick man lära sig något nytt. Frågan är bara hur de smakar de där jordgubbsträdbären och hur de kan heta både jord och träd på samma gång?

Hanna H & Inge sa...

Tja vad jag vet så krävs det fortfarande att träden har en viss del sittande kvar i jorden för att uppnå en viss stabilitet :) Trädet kan tydligen bli 12 m högt och densom väntar på något gott...bären tar 14 månader på sig för att mogna. Vi ser fram emot en recension på smaken (och ett smakprov) när du odlat upp ett exemplar.