2009-04-07

ISWA-möte i Ungern

Under torsdagen-fredagen var FKF värd för ISWA arbetsgruppen Thermal Treatment (WGTT). Mötet hölls på Ungerns enda förbränningsanläggning i utkanten av Budapest.

Första förslaget till en förbränningsanläggning i Budapest kan spåras tillbaks till november 1904, redan då tänkte man producera ånga för att kunna producera el och användas för uppvärmning. Huvudargumenten var dock hygieniska skäl och praktikaliteter som minskat behov av hästar för att transporterna skulle minska.

Anläggningen beslutades dock inte förrän 1976 och sedan har anläggningen uppgraderats/byggts om under perioden 2002-2005, bland annat kompletterades det med modern rökgasrening (halvtorr eller halvvåt beroende på hur man vill se det), även ugnarna byggdes då om till stora delar.

Årskapaciteten är 450 000 ton fördelat på 4 ugnar med valsrost och man producerar fjärrvärme till 25 000 invånare och el till 100 000 invånare. För tillfället undersöker man också möjligheterna att bygga en andra anläggning i Budapest, denna skulle i så fall troligen ligga i de södra delarna och producera betydligt mer fjärrvärme.

Hur mötet var? Bra, med intensiva diskussioner om klimatpåverkan från avfallshantering samt lite idéer till höstens Beaconkonferens i Malmö.

Inga kommentarer: